Prima Noutăți Campania de informare ,,Invizibili printre noi” din raionul Orhei

Campania de informare ,,Invizibili printre noi” din raionul Orhei

179
DISTRIBUIȚI

      Campania națională de informare „Invizibili printre noi” a fost lansată oficial și în Orhei la data de 11 mai 2017, în Piața „Vasile Lupu”.

La deschiderea evenimentului au participat autoritățile raionului Orhei, reprezentanți ai Secretariatului Permanent al Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, reprezentanți ai Organizației Internaționale pentru Migrație din Moldova, ai Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane din Chișinău, președintele Mișcării „Bărbați împotriva violenței și traficului de ființe umane”, reprezentanții serviciilor desconcentrate în teritoriu, asistenți sociali, cadre didactice și reprezentanți ai societății civile. La evenimentul de deschidere au fost expuse câteva siluete umane pe care au fost inscripționate istorii reale ale victimelor traficului de ființe umane, care de multe ori rămân nevăzute deși trăiesc printre noi. Siluetele vor rămâne amplasate în piață timp de o săptămână.

Dnl. Tudor Golub, președintele Comisiei teritoriale pentru combaterea traficului de ființe umane din raionul Orhei, în discursul său a menționat: „Este important ca această Campanie să nu se limiteze doar la această săptămână, iar voi cei prezenți să fiți mesagerii în localitățile de unde veniți și să contribuiți maxim în diminuarea elementele ce duc la traficul de ființe umane”. Prin mesajele transmise, vorbitorii au reiterat importanța cunoașterii riscurilor și consecințelor fenomenului traficului de ființe umane. La fel, au fost abordate subiecte privind actorii implicați în prevenirea și combaterea acestui fenomen, liniile fierbinți la care pot apela în caz de necesitate, precum și necesitatea consolidării eforturilor autorităților publice cu societatea civilă.

    Reprezentații instituțiilor publice au îndemnat persoanele prezente să se adreseze organelor cu competențe în domeniu, în vederea accesării consultanței, informației privind asistența, protecția victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, subliniind faptul că, doar în cooperare și parteneriat, fenomenul traficului de ființe umane poate fi prevenit și combătut. Toți cei care au participat la eveniment, au fost implicați în cadrul unui atelier de lucru, în cadrul căruia, au fost discutate grupurile de risc, cum ar fi: copiii (orfani și rămași fără îngrijire părintească), tinerii (în special absolvenți ai instituțiilor rezidențiale), victimele violenței în familie, persoanele cu dizabilități, persoanele vârstnici (în special rămase singure în urma migrației).

Campania „Invizibili printre noi” este o continuitate a campaniilor similare, realizate în Ucraina și Belarus, în cadrul Programului împotriva traficului de ființe umane, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei și implementat de misiunile OIM.

Menționăm, că Campania se va desfășura pe parcursul lunilor aprilie și mai în mai multe raioane din țară.