Prima Noutăți Cea de-a doua ședință a comitetului național pentru combaterea traficului de ființe...

Cea de-a doua ședință a comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane.

237
DISTRIBUIȚI

     Astăzi, 25 iulie 2017, directorul Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime a Traficului de Ființe Umane Bojenco Diana a participat la cea de-a doua ședință a Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane (CN TFU), în cadrul căreia a fost prezentat proiectul Setului de măsuri de prevenire și combatere a traficului de ființe umane, necesare de a fi realizate până la finele anului 2017.

În cadrul ședinței Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane a fost aprobat un set de măsuri pentru redresarea situației în domeniu. Printre acestea au fost menționate: întărirea capacităților de investigare, urmărire penală și condamnare a traficanților, combaterea corupției în sistemul judecătoresc, protejarea anchetatorilor și procurorilor de influența externă, asigurarea protecției victimelor pe parcursul proceselor de judecată și al urmăririi penale.

La ședință au mai participat Pavel Filip Prim-ministru al Republicii Moldova,  Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, reprezentanți ai Ambasadei SUA în RM, Procurorul general, Eduard Harunjen, șeful Secretariatului permanent al CN TFU și secretar al Comitetului național pentru combaterea Traficului de Ființe Umane, Ecaterina Berejan. În acest context premierul Pavel Filip s-a referit la raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii privind traficul de ființe umane, în care Republica Moldova a fost retrogradată în clasament. „Desigur că putem scoate în evidență mai multe probleme cu care ne confruntăm, dar este necesar să ne mobilizăm și să ne organizăm în așa mod încât în perioada imediat următoare să avansăm pe acest segment”.

Totodată, membrii Comitetului au avut posibilitatea să analizeze și Raportul departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane din Republica Moldova, ediția 2017, prezentat de reprezentanții Misiunii Statelor Unite în Moldova. În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a reiterat importanța implementării planului de acțiuni necesare prevenirii și combaterii Traficului de Ființe Umane, precum și consolidarea comunicării la nivel instituțional și național, pentru a facilita schimbul de informații precum și informarea corectă a partenerilor noștri de dezvoltare, vizavi de acțiunile și rezultatele noastre.

      La final, participanții au revizuit  acțiunile importante discutate în cadrul ședinței, identificând soluții și propuneri în vederea monitorizării procesului de combatere a traficului de persoane și asigurării respectării recomandărilor experților internaționali pe acest segment.