DISTRIBUIȚI

În data de 20 octombrie 2017 , Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în parteneriat cu  Organizației Internaționale pentru Migrație misiune în Republica Moldova, au organizat un atelier de lucru cu genericul Funcționarea Sistemului Național de Referire (SNR) pentru protecția și asistența victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane în Republica Moldova,, evenimentul a avut loc în cadrul Campaniei naționale “Săptămâna de luptă împotriva Traficului de Ființe Umane”.

La eveniment au fost invitați reprezenții Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane, reprezentanți ai structurilor teritoriale de asistență socială și coordonatorii echipelor multidisciplinare teritoriale (EMT).

Participanții au fost familiarizați cu experiența și realizările în implementarea Strategiei SNR în perioada anilor 2009-2016, situația curentă și rezultatele studiului aprofundat privind funcționarea SNR în Republica Moldova, reforma MSMPS, protecția drepturilor victimelor infracțiunilor și asigurarea accesului la serviciile solicitate.

Prezent la eveniment, șeful Agenției Naționale Asistență Socială Dul. Vasile Croitoru, a prezentat reforma Ministerului pentru anul 2017, modul de creare a Agenției Naționale Asistență Socială, delegarea autorității în domeniul asistenței sociale la nivel raional/comunitar, un accent sporit a fost pus asupra dezvoltării sistemului unic de evidență a tuturor beneficiarilor de asistență socială (SIAAS) și posibilitatea de colectare a datelor despre beneficiari – victimele infracțiunilor, inclusiv a victimele traficului de ființe umane (TFU).

La finele evenimentului a fost organizat un atelier de lucru tematic, subiectele  discutate fiind:

  • Coordonarea activității Echipelor Multidisciplinare Teritoriale (EMT), comunicare şi motivare/stimulare a membrilor EMT;
  • Identificarea victimelor TFU la nivel local, atribuirea statutului de victimă şi accesul la asistența necesară;
  • Corelarea politicilor în dezvoltarea SNR cu alte politici din domeniul asistenței sociale;
  • Reintegrarea și monitorizarea cazurilor beneficiarilor.

Grupurile de lucru au fost o bună oportunitate pentru identificarea problemelor la nivel local, schimbul de experiențe cât și identificarea unor soluții eficiente în procesul de lucru.