Campania „Invizibili printre noi” este o continuitate a campaniilor similare realizate în Ucraina și Belarus, în cadrul Programului împotriva Traficului de Ființe Umane, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei și implementat de misiunile OIM în aceste țări, evenimentul de această dată a demarat la 03 mai 2017 și în raionul Ungheni.
La deschiderea oficială de lansare a participat președintele raionului Ungheni, reprezentanții consiliului local, președintele comisiei teritoriale pentru combaterea traficului de ființe umane, primarii comunelor, colaboratorii departamentului poliției de frontieră, reprezentanții inspectoratului de poliție, societatea civilă, mass media locală, reprezentanții secretariatului permanent al comitetului național pentru combaterea traficului de finite umane, centrului pentru combaterea traficului de persoane, Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei.
Mesajele au fost transmise și prin intermediul a 10 figurine umane (adulţi și copii) care au fost instalate în Piața Independenței din or. Ungheni, figurinele au avut inscripționate istorii reale ale victimelor traficului de ființe umane.
Scopul campaniei constă în informarea societății cu privire la riscurile și consecințele fenomenului TFU, cu accent pe anumite grupuri de risc, cum ar fi: copii (în special orfani și rămași fără îngrijire părintească, inclusiv în urma migrației), tineri (în special absolvenți ai instituțiilor rezidențiale), victime ale violenței în familie, persoane cu dizabilități, persoane virstnice (în special rămase singure în urma migrației). În cadrul campaniei propiu-zise, au fost prezentate citeva siluete umane din placaj rezistent, care reprezintă femei, bărbați, copii și care au inscripționate istorii reale ale victimelor, care trăiesc printre noi, dar de multe ori rămîn nevăzute.
După deschiderea oficială, primarii localităților raionului Ungheni, membrii Comisiei teritoriale pentru combaterea traficului de fiinţe umane, membrii echipelor multidisciplinare teritoriale, medicii de familie, asistenţii sociali, poliţiștii, specialiștii Direcţiei raionale de învățământ, Agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au participat la atelierul de lucru realizat în scopul consolidării abilităților profesionale ale specialiștilor și eficientizării interacțiunii actorilor Echipelor multidisciplinare în domeniul prevenirii TFU și soluționării situațiilor de caz.
Menționăm, că Campania va fi organizată și desfășurată în perioada lunilor aprilie – mai, curent, în mai multe raioane din țară, informând societatea despre riscurile fenomenului traficului de persoane.
Programul de desfășurare a campaniei:
28 martie – r. Căușeni
11 aprilie – UTA Găgăuzia
19 aprilie – r. Leova
26 aprilie – r. Cimișlia
3 mai – r. Ungheni
11 mai – r. Ocnița
17 mai – r. Soroca
24 mai – r. Șoldănești