DISTRIBUIȚI

În contextul marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane, la 18 octombrie 2017 a fost lansată Campania națională de informare “Invizibili printre noi”. Evenimentul a fost  organizat de Secretariatul permanent al Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane din cadrul Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Misiunea OIM în Moldova și Comisia municipală pentru combaterea traficului de ființe umane.

Activitatea respectivă este o continuare a campaniilor realizate în Ucraina și Republica Belarus în cadrul Programului împotriva traficului de ființe umane, finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei și implementată de către Misiunea OIM în Moldova. Evenimente similare au avut loc în Republica Moldova în 6 unități administrativ – teritoriale începând cu  28 martie 2017.

Scopul campaniei este de a sensibiliza și a informa societatea referitor la fenomenului traficului de ființe umane (TFU) pe anumite grupuri de risc, cu accent  pe copii ai străzii, copii rămași fără îngrijirea părintească, orfani, tineri absolvenți ai instituțiilor rezidențiale, victime ale violenței în familie, persoane cu dizabilități, persoane vârstnice.

În cadrul evenimentului Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane a fost reprezentat prin directorul Centrului dna. Bojenco Diana care a venit cu un mesaj de informare a societății cu privire la riscurile și consecințele fenomenului Traficului de Ființe Umane, au mai participat specialiști din administrația publică centrală şi locală, reprezentanți ai administrației municipiului Chișinău, ai partenerilor de dezvoltare, ai misiunilor diplomatice şi ai societății civile.

În scuarul Catedralei  au fost plasate 10 figurine umane pe care sunt inscripționate istorii reale a peste 3000 victime, cetățeni ai Republicii Moldova, identificate, care au primit asistatență începând cu anul 2000 până în prezent.

La finele evenimentului a fost organizat un atelier în cadrul căruia au fost puse în discuție subiecte ce țin de eficientizarea acțiunilor întreprinse în domeniul prevenirii TFU, protecția victimelor TFU și prevenirea cazurilor de TFU în municipiul Chișinău, prin implicarea fiecărui actor în parte în limita responsabilităților și intereselor profesionale.