Prima News (Română) A fost inaugurat Centrul de plasament de urgență pentru copii victime...

(Română) A fost inaugurat Centrul de plasament de urgență pentru copii victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului

247
SHARE

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Centrul de plasament de urgență pentru copii victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului a fost inaugurat astăzi, 2 iunie curent, la Chișinău. Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Copiilor.

Centrul oferă cazare temporară, de criză sau plasament de lungă durată și este dotat cu săli pentru activități creative în procesul de consiliere psihologică și educativă.

La deschidere, Stela Grigoraș a mulțumit reprezentanților OIM, UNICEF și echipei centrului pentru interes, sârguință și perseverență pentru a schimba viețile copiilor spre bine.

”De foarte multe ori copiii au nevoie de o protecție și o asistență specializată pentru a depăși experiențele negative și traumele prin care au trecut pentru a li se oferi un alt start în viață. Protecția copilului și asigurarea demnității personale pentru fiecare copil este responsabilitatea statului, dar totodată este și o obligație a fiecăruia dintre noi ca părinte și ca cetățean al acestei țări”, a declarat ministrul.

Totodată, Dna Grigoraș a accentuat că acest serviciu vine să suplinească un gol care există în sistemul de protecție a copilului, iar prin deschiderea unui astfel de centru vom putea contribui la scopul nostru cel mai mare – să aducem bunăstare fiecărui copil din Republica Moldova.

Prezent la eveniment, Antonio Polosa a accentuat eforturile considerabile pe care le-au desfășurat partenerii naționali și comunitatea internațională pentru a combate traficul ființelor umane, care este o crimă ce afectează viețile mai multor persoane, inclusiv a copiilor.

”Lansarea acestui centru ne dă speranța că mai multe fete și băieți vor putea fi feriți de pericolul traficului de ființe umane. Ei au dreptul la o a doua șansă pentru a duce o viață decentă, sigură și fără de pericole și violență”, a menționat șeful Misiunii OIM.

Deschidearea Centrului de plasament de urgență pentru copii victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului va permite crearea condițiilor de dezvoltarea armoniosă a copiilor în situații de risc.

În acest context, directoarea CAP, Diana Bojenco le-a mulțumit partenerilor pentru sprijinul și bunăvoința de care au dat dovadă, reiterând: ”Am parcurs o cale destul de lungă ca astăzi să ne bucurăm de acest serviciu care va aduce o valoare adăugată domeniului privind protecția copiilor. Scopul nostru este să aducem aceste servicii cât mai multor copii aflați în situație de risc”.

Conform unui studiu realizat de UNICEF, fiecare al doilea copil din Moldova este victimă a unor metode de disciplină care implică violența fizică. Doar în anul trecut poliția a fost înștiințată despre circa 1000 de cazuri de violență împotriva copiilor.

”Astăzi facem un pas enorm în realizarea și implementarea respectării drepturilor copiilor. Faptul că fiecare copil are posibilitatea de a veni la acest centru unde poate obține asistență profesională este o mare realizare atât a Guvernului, cât și a partenerilor de devoltare”, a afirmat Reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan.

La eveniment au participat ministrul muncii, protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș, Reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, șeful Misiunii OIM în Moldova, Antonio Polosa și Directoarea Centrului de asistenţă si protecţie a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de ființe umane (CAP), Diana Bojenco.

CAP este unul dintre cei mai importanți și solicitați prestatori de servicii pentru victimele traficului de fiinţe umane în Republica Moldova. Centrul a fost creat în anul 2001 de către Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova.