Prima News (Română) Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane

(Română) Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane

170
SHARE

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane, ediția 2017

Departamentul de Stat al SUA privind situația traficului de persoane, ediția 2017 a făcut public un raport pe data de 27 iunie 2017. Raportul reflectă eforturile de implementare a politicilor naţionale de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane (TFU) a Guvernelor  a 187 de ţări şi teritorii în vederea combaterii traficului de persoane pentru perioada anului 2016 de.

Pentru Republica Moldova, raportul menționează faptul că aceasta rămâne a fi  o țară de origine pentru bărbați, femei și copii, supuși traficului de persoane, în scop de exploatare sexuală și prin muncă, exploatarea având loc atât în interiorul țării, cât și în exterior. De asemenea, acesta include recomandări pentru Republica Moldova în vederea eficientizării politicii naţionale de prevenire şi combatere a TFU şi confirmă retrogradarea Republicii Moldova la Tier 2 Watch List în clasamentul stabilit de Departamentul de Stat al SUA.

Autorităţile Republicii Moldova conștientizează gravitatea fenomenului traficului de fiinţe umane şi vor depune eforturile necesare pentru realizarea de progrese rapide și consistente în vederea eradicării acestui flagel.

Proiectul documentului a fost deja transmis spre consultare comunităţii anti-trafic, inclusiv societăţii civile. Pentru implementarea acestui document a fost propus un calendar, în dorinţa de a întreprinde acţiuni prompte şi cuprinzătoare de către instituţiile de resort implicate. Pe termen mediu, Guvernul urmează să adopte şi să implementeze Strategia naţională de prevenire şi combatere TFU, un document de politici complex, care va combina sistemul naţional de referire pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime cu dimensiunea de prevenire şi combatere TFU.

Faptul că Republica Moldova se află la nivelul Tier 2 Watch List nu va afecta volumul de asistenţă acordată de către Guvernul SUA, autorităţile ţării noastre fiind determinate să întreprindă acţiunile necesare pentru avansarea în clasamentul respectiv.