Prima Noutăți Abordarea multidisciplinară în combaterea fenomenului de violență în familie

Abordarea multidisciplinară în combaterea fenomenului de violență în familie

409
DISTRIBUIȚI

La 26 noiembrie curent, în cadrul ULIM a fost organizată o prelegere publică, cu genericul: „Abordarea multidisciplinară în combaterea fenomenului de  violență în familie”, la care au participat studenții de la Facultatea Științe Sociale și ale Educației împreună cu cei de la Facultatea Drept. Evenimentul a fost organizat în contextul campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, având scopul de prevenire și de combatere a violenței în familie, precum și sensibilizarea opiniei publice cu privire la consecințele grave ale actelor de violență.

Un discurs amplu și informativ a susținut Lilia Pascal, șefa direcției Politici de asigurare a egalității între femei și bărbați din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, aducând în prim plan cadrul normativ în domeniul prevenirii și combaterii violenței față de femei și a violenței în familie.

În cadrul prelegerii, dna Rodica Moraru, director al Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor și Prezumatelor Victime ale Traficului de Ființe Umane, a ilustrat rolul centrelor în acordarea asistenței și protecției victimelor violenței în familie, menționând că există numeroase modele de relații defectuoase și inconsecvente, care generează consecințe negative și efecte dăunătoare asupra sănătății emoționale, fizice și mentale, pe un termen îndelungat.

Dl Ghenadie Neamțu, reprezentant al Inspectoratului General al Poliției a relatat despre rolul poliției în prevenirea și combaterea violenței în familie. Totodată au fost trecute în revistă și măsurile de protecție, remediile juridice, fiind prezentată dinamica adresărilor către organele de poliție, referitor la cazurile de violență în familie și indicatorii evoluției infracțiunilor din această categorie.

Studenții au fost invitați la dialog și dezbateri pe marginea subiectelor abordate, unde a participat și Veronica Teleucă, coordonatoarea a Coaliției naționale „Viața fără violență în familie”.

Campania națională „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” a fost lansată la 25 noiembrie curent, fiind organizată în RM al 17-lea an consecutiv. În anul 2019, campania la nivel internațional are următorul slogan: Orange the World: Generation Equality Stands against Rape!